Uit details van de kapitaalinjectie van februari 2020 blijkt dat Tony’s Chocolonely begin dit jaar werd gewaardeerd op zo’n 120 miljoen euro en dat topman Henk Jan Beltman zo’n 51 miljoen euro waard was.
Het duurzame chocolademerk heeft zijn omzet in het gebroken boekjaar, dat tot eind september 2020 loopt, met 27 procent laten groeien.
Op een omzet van ruim 88 miljoen euro boekte de chololademaker een winst van 2,6 ton.
Chocolademaker Tony’s Chocolonely legt zichzelf hoge financiële eisen op. Een jaarlijkse omzetgroei van 50 procent, een nettowinstmarge van 4 procent en een bruto winstmarge van 40 procent. Uit het donderdag gepresenteerde jaarverslag over het gebroken boekjaar 2020/2019 blijkt dat het chocoladebedrijf bij slechts één van die drie doelstellingen op koers ligt.
In het afgelopen boekjaar, dat 30 september eindigde, groeide de totale omzet naar ruim 88 miljoen euro, een plus van 27 procent. Dat is weliswaar een flinke stijging, maar minder dan de beoogde 50 procent groei.
Onderaan de streep bleef er in het boekjaar 2020/2019 een nettowinst van 261 duizend euro over. De nettowinstmarge van 0,3 procent op een omzet van ruim 88 miljoen euro is mager en blijft achter bij de beoogde 4 procent marge.
De brutowinst kwam in het afgesloten boekjaar uit op 37,5 miljoen euro en dat leverde een bruto winstmarge op van 42,4 procent. Hiermee is het doel van een bruto winstmarge van minstens 40 procent wel gehaald.
Het gros van de omzet, zo'n 69 procent, komt uit Nederland. Het marktaandeel van Tony's Chocolonely in Nederland is wel gedaald naar 16,5 procent, tegen bijna 19 procent in het voorgaande boekjaar.
De verkopen buiten Nederland zijn het sterkst gegroeid: "We hebben een klein beetje geprofiteerd van de coronacrisis waarin meer mensen lekkernijen kochten. Consumenten vinden ons steeds beter", verklaart topman Henk Jan Beltman de groei.
In de Verenigde Staten boekte Tony's bijna een verdubbeling van de omzet naar ruim 10 miljoen euro in het voorbije boekjaar, het VK was goed voor bijna 9 miljoen euro omzet en Duitsland bracht 2,3 miljoen euro omzet binnen.
De twee winkels in Amsterdam moesten vanwege de crisis wel sluiten. Ook werd de aangekondigde chocoladefabriek in Zaandam uitgesteld omdat er nog geen vastgoeddeal kon worden gesloten.
Het bedrijf blijft nieuwe winkels toevoegen in het buitenland. Tony's Chocolonely meldt de cijfers naar aanleiding van de 15e verjaardag, dat het bedrijf met een groot evenement in Amsterdam viert. Onder meer acteur Idris Elba en muzikant Pharrell Williams komen. Williams wordt ook aandeelhouder.
Tony's begin 2020 gewaardeerd op €120 miljoen, CEO Beltman €51 miljoen waard
In februari 2020 kreeg Tony's Chocolonely een kapitaalinjectie van twee externe investeerders.
Tony's wilde destijds geen details vrijgeven over de waardering van het bedrijf. Maar uit het jaarverslag blijkt dat Verlinvest, het investeringsvehikel van de schatrijke Belgische familie De Spoelberch, en investeringsmaatschappij JamJar samen 32,8 miljoen euro in het bedrijf hebben gestoken voor een aandelenbelang van in totaal iets meer dan 27 procent in Tony's Chocolonely.
Topman Henk Jan Beltman heeft via zijn investeringsmaatschappij A Genuine Chocolate Company BV een economisch belang van 42,7 procent gehouden, en heeft via speciale stemrechten nog steeds een controlerend belang van 51,4 procent.
Op basis van de kapitaalinjectie van 32,8 miljoen euro voor het economische belang van 27,34 procent voor de twee nieuwe investeerders Verlinvest en JamJar, had Tony's in februari dit jaar een waardering van afgerond 120 miljoen euro, becijfert Business Insider.
CEO en grootaandeelhouder Henk Jan Beltman was begin dit jaar op basis van deze waardering zo'n 51 miljoen euro waard.
Tony's betaalt cacaoboeren te weinig, maar wel meer dan andere chocoladeproducenten
Het bedrijf, opgericht in 2005, wil 100 procent slaafvrije chocolade maken. Dat is nog niet zo makkelijk, blijkt uit onlangs uitgebrachte rapporten over de cacao-industrie. Zo kampt de industrie nog altijd met te lage lonen voor cacaoboeren, kinderarbeid en ontbossing, bleek uit de Cacao Barometer.
Volgens de barometer betaalt Tony's cacaoboeren ook nog te weinig. In plaats van de berekende 3,12 dollar per kilo betaalt Tony's ongeveer 2 dollar per kilo. Beltman bestrijdt de kritiek: "Met Max Havelaar hebben we vastgesteld wat een leefbaar inkomen is. Dat is wel nog steeds pure armoede. We zijn nog lang niet perfect, maar in de markt betaalt niemand meer voor een kilo cacao dan wij."
Uit een ander rapport van de Universiteit van Chicago bleek dat 1,56 miljoen kinderen onder illegale omstandigheden werken in Ivoorkust en Ghana, de twee grootste cacaoproducenten. Tony's meldt 387 keer kinderarbeid te zijn tegengekomen bij de ruim 8,000 boeren waar zij zaken mee doen. Dat waren allemaal lichte vormen van kinderarbeid, aldus Beltman, zoals het tillen van te zware zakken of onjuiste beschermende kleding.
Tony's heeft 221 zaken op kunnen lossen door ouders voor te lichten en geld voor scholing van kinderen te geven. Aan de andere zaken wordt nog gewerkt. Het uitsluiten van boeren bij wie dit soort zaken voorkomen is geen optie, vindt Beltman. "Ze zijn er juist toe genoodzaakt omdat ze die school niet kunnen betalen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen."